Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A pisztácia előnyeiről
  2024-02-14 21:32:19, szerda
 
 



Tápláló harapnivaló, mely csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét!

A pisztácia kedvenc olajos magvaink közé tartozik. Általában csak sós, pörkölt formában találkozunk vele, hiszen hazánkban nem terem.

A pisztácia olajában számos olyan hatóanyagot találtak, amelyek alkalmasak mikroorganizmusok elpusztítására. Számos baktériumtörzset és élesztőgombát képes elpusztítani, ugyanakkor hatása gyengébb a gyógyszeres terápiában használt antibiotikumokénál.

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok. Lassan növő fa és nagyon lassan fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.

A pisztácia csonthéjas gyümölcs, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben terem, a kemény, sima, éretten felnyíló héj rejti a sárgás-zöldes, ehető magot. Állítólag minél sötétebb zöld színű, annál értékesebb. Pirítva, de akár nyersen is, enyhén sózva fogyasztható, különleges ízű csemege. Erős, jellegzetes íze van.

Pisztácia történelem
Köztudott, hogy az őskorban az élelemszerzésnek kétféle módja volt, vadászat és a gyűjtögető életmód. Mindkettő létfontosságú szerepet töltött be az ősember életében. A gyümölcsök, magok az ókorban is fontos szerepet játszottak mind a gazdaságban, mind a világkereskedelemben. Régészeti leletek szerint a pisztáciát már i.e. 7000-ben is ismerték, több ország létfontosságú élelme volt, s máig fontos szerepet játszik az érintett országok életében. Őshonos az egész földközi-tenger térségében, Szíriában, Görögországban, Iránban, és Nyugat-Ázsiában. Jelenleg legnagyobb termelője Irán. A pisztácia egyike annak a két diónak, amelyet a Biblia is megemlít.

A pisztácia fa bármely parknak, kertnek dísze lehet, nagy, szürkészöld levele, szerteágazó, bozótos ágai, fürtös termése miatt. Igen hosszú életű fa, akár több száz évig élhet, állítólag a híres függőkertek dísze is volt. A pisztácia termését is már az ókori birodalmak nagy uralkodói kedvelték, királyi eledelnek, fogyasztását kiváltságnak tartották. A Biblia szerint Jákob fiai "a föld válogatott gyümölcsei között" többek között pisztáciával is kedveskedtek a fáraó udvarában magas tisztséget betöltő Józsefnek.

A legenda szerint a mogul császár asztalára szánt csirkéket levágás előtt néhány hétig pisztáciával kellett hizlalni, hogy a húsuk különlegesen finom ízt kapjon tőle. Évezredes népszerűségéhez az is hozzájárulhatott, hogy teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak neki: már Avicenna afrodiziákumként említette a Gyógyítás könyvében. Nemcsak az ókori Itáliában kedvelték: Szicíliában máig a hagyományos gasztronómia fontos része a pisztácia, a sziget "zöld aranya".

A pisztácia gyógyhatása
A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.

A pisztácia egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.

A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában.

A pisztácia csökkenti a stressz hatásait. A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.

A pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban. Ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.

Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

Minden egészségvédő és egyéb jó tulajdonsága mellett azt is érdemes figyelembe kell venni, hogy a pisztácia energiatartalma igen magas, száz grammja 557 kcal (2332 kJ) energiát tartalmaz, ezért túl nagy mennyiségben nem tanácsos fogyasztani, mert az felérne egy hízókúrával. Abból azonban semmi baj nem lehet, ha 8-10 szemet naponta rendszeresen elrágcsál belőle.

Nyolc tanulmány összesítése felfedte, hogy a pisztácia csupán néhány hétig tartó fogyasztása akár 20%-al is csökkentheti a rossz koleszterin mennyiségét a szervezetben, és növeli a jó mértékét 48%-al. Az egyik kutatás a merevedési zavarokkal küzdő férfiakra koncentrált, és arra jutott, hogy a pisztácia 51%-al növelte a szexuális teljesítményüket, köszönhetően a vér egészségesebbé tételének.

A pisztácia olyan összetevőkkel rendelkezik, amik segítenek blokkolni a koleszterin felszívódását a belekben, mondja Roman Pawlak élelmiszerkutató. A rosttartalma is kedvező ilyen szempontból, sőt, a karotin tartalma még a szívbetegségek esélyét is mérséklik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: élelemszerzésnek, csodamolekulának, baktériumtörzset, teljesítményüket, élelmiszerkutató, afrodiziákumként, antioxidánsokban, hozzájárulhatott, leegyszerűsítve, népszerűségéhez, tulajdonítottak, energiatartalma, egészségesebbé, rendellenesség, kialakulásában, kialakulásának, elpusztítására, görögországban, megakadályozza, szívbetegségek, antioxidánsok, felépítésében, létfontosságú, felszívódását, élesztőgombát, szömörcefélék, összetevőkkel, mennyiségben, tulajdonsága, rendszeresen, gasztronómia, folyamatában, szervezetben, csökkentheti, egészségvédő, pisztáciával, pisztácia kedvenc, pisztácia olajában, gyógyszeres terápiában, szömörcefélék családjába, nőnemű virágok, pisztácia csonthéjas, szőlőhöz hasonlóan, élelemszerzésnek kétféle, gyűjtögető életmód, ősember életében, érintett országok, egész földközi-tenger, pisztácia egyike, híres függőkertek, pisztácia termését, ókori birodalmak, Roman Pawlak,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  A Megváltó szolgálatában  Szép álmokat!  Png virág  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Fekete-erdő desszert  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png cica  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Facebookon kaptam  Png fotel  Az engedelmesség miért nem vál...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Adakozás  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Bertolt Brecht -től idézet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Reggel van  Jó éjszakát  Png férfi  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Egy bizonyos határt  Fekete István - Akác  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 19  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét  Régi emberek, akikre máig büsz...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nevem  Akarat  Png csokor  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
pisztácia kedvenc, pisztácia olajában, gyógyszeres terápiában, szömörcefélék családjába, nőnemű virágok, pisztácia csonthéjas, szőlőhöz hasonlóan, élelemszerzésnek kétféle, gyűjtögető életmód, ősember életében, érintett országok, egész földközi-tenger, pisztácia egyike, híres függőkertek, pisztácia termését, ókori birodalmak, föld válogatott, fáraó udvarában, legenda szerint, mogul császár, húsuk különlegesen, ókori Itáliában, hagyományos gasztronómia, pisztácia gyógyhatása, pisztácia valóságos, szervezet anyacsere, nitrogén-oxid szint, nitrogén-oxid megakadályozza, vérerek falain, csodamolekulának tartják, pisztácia egyszeresen, egyszeresen telítetlen, vérerek falaira, zsírsavak nagy, pisztácia csökkenti, vérben lévő, legtöbb szív, stressz hatásait, pisztácia 10%-al, stressz okozta, pisztácia egyik, pisztácia gazdag, anyagok megelőzik, test sejtjeinek, szervezet antioxidáns, sejtek elhalása, következő antioxidánsok, test felépítésében, pisztáciát napi, szervezetünk számára, pisztácia energiatartalma, pisztácia csupán, rossz koleszterin, egyik kutatás, merevedési zavarokkal, pisztácia 51%-al, szexuális teljesítményüket, pisztácia olyan, koleszterin felszívódását, karotin tartalma, szívbetegségek esélyét, élelemszerzésnek, csodamolekulának, baktériumtörzset, teljesítményüket, élelmiszerkutató, afrodiziákumként, antioxidánsokban, hozzájárulhatott, leegyszerűsítve, népszerűségéhez, tulajdonítottak, energiatartalma, egészségesebbé, rendellenesség, kialakulásában, kialakulásának, elpusztítására, görögországban, megakadályozza, szívbetegségek, antioxidánsok, felépítésében, létfontosságú, felszívódását, élesztőgombát, szömörcefélék, összetevőkkel, mennyiségben, tulajdonsága, rendszeresen, gasztronómia, folyamatában, szervezetben, csökkentheti, egészségvédő, pisztáciával, köszönhetően, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.